top of page
Robert Boustany live at yogasite.jpg

ROBERT BOUSTANY
LIVE AT YOGASITE!

In augustus komt Robert Boustany weer naar Breda om een reeks Teacher Training classes te geven bij Yogasite. Als grondlegger van Pralaya Yoga, en met ruim 50 jaar ervaring met lesgeven, heeft Robert veel te geven en kunnen we veel van hem leren.


Aangezien Robert een van de leadtrainers is van onze 200H en 300H Pralaya Yoga Teacher Training, zullen sommige van zijn trainingsdagen exclusief toegankelijk zijn voor onze huidige en afgestudeerde studenten. Op andere dagen zijn de trainingen open voor een ieder die geïnteresseerd is. Elke dag heeft een thema en een instapniveau.

Op deze pagina lees je alles over het programma, welke dag voor wie interessant is en hoe je je plekje kunt reserveren voor één of meer van de dagen.

Programma overzicht

Voor een totaaloverzicht van de Teacher Trainingsdagen kun je onderstaand lesrooster bekijken. Scroll verder naar beneden voor wat meer gedetailleerde informatie per dag.

Programma Teacher Training Week Aug23-5.png

Zaterdag 26 augustus | Chronic Pain Relief through Pralaya Yoga Therapy

 

Mensen van alle leeftijden kunnen chronische pijn ervaren. Of het nu wordt veroorzaakt door een trauma, ongeluk, ontsteking of een andere medisch reden; een verkeerde uitlijning van de gewrichten kan een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van de pijn. In deze Pralaya Yoga Deep Dive zal Robert uitleggen hoe de principes van Pralaya Yoga kunnen worden toegepast om chronische pijn te verlichten. Tijdens deze dag zullen we aan de hand van live 'casestudies', leren hoe we chronische pijn kunnen verminderen, en soms zelfs volledig wegnemen. Dit doen we door te werken aan het verbeteren van de spierbalans tussen gewrichten en door verkleefd of verstijfd bindweefsel (fascia) weer soepel te maken.

 

Door chronische pijn op deze manier te benaderen, verlichten we niet alleen de fysieke pijn, maar geven we onszelf ook de mogelijkheid om emotionele spanning te helen en ons algehele energieniveau te verbeteren.

 

Deze dag is geschikt voor iedereen die zich wil verdiepen het helende potentieel van Pralaya Yoga:

  • voor ervaren Pralaya-yogabeoefenaars

  • voor yogadocenten die geïnteresseerd zijn in het verdiepen van hun anatomische en therapeutische kennis

  • voor mensen die lijden aan chronische pijn en op zoek zijn naar een duurzame, versterkende oplossing, 

  • voor professionals in de fysieke gezondheidszorg die hun perspectief willen verbreden. 

 

Voel je welkom als het thema van de dag met je resoneert en je er graag meer over wilt leren!

Woensdag 30 augustus | Fundamentals of Pranayama & Bandhas


Prana is de oer-energie van het leven. In de yogatraditie kunnen we onze prana reguleren door onze adem te reguleren. Dit noemen we Pranayama. Het stelt ons in staat om meer sturing te hebben op ons lichaam en onze geest. Op fysiek niveau zijn bandha's ringvormige spieren in je lichaam. Die kunnen ofwel strakker of meer ontspannen zijn om op die manier als een doorgang in het lichaam te functioneren. Door te openen of juist te sluiten. In yoga worden de bandha's (of ook wel ‘sloten’ genoemd) traditioneel gebruikt om de prana in ons energielichaam te sturen. Deze bandha's zijn een integraal onderdeel van Pranayama en van gecontroleerde ademhaling.

Tijdens deze Teacher Training dag verkennen we de drie basisbandha's en hun verbinding met de adem. Dit zal je helpen om je energie te optimaliseren door ofwel te vertragen en te ontspannen ofwel door het lichaam op te laden voor bezigheden die meer energie kosten. 

Instapniveau: Deze dag is voor iedereen die momenteel ingeschreven voor de 200H en 300H Pralaya Yoga Teacher Training bij Yogasite of voor iedereen die reeds is afgestudeerd. Ook als je interesse hebt om onze opleiding te volgen ben je welkom om mee te doen.

 

Donderdag 31 augustus | What about Kundalini?

 

Het Sanskriet woord 'kundalini' vertaalt zich letterlijk naar 'de opgerolde'. Het verwijst naar een spiraalvormige kracht die opgerold ligt opgeslagen in het heiligbeen, in de basis van de ruggengraat van ons energielichaam. 

De beschrijvingen van de Kundalini-energie zijn heel uiteenlopend. Soms wordt het omschreven als de goddelijke vrouwelijke energie, soms als de ultieme creatieve of seksuele energie. Soms als transformerende of helende energie. Wat is het? En wat doet het?

Het ontwaken van de Kundalini energie in jezelf opent de deuren naar je spirituele ontwikkeling. Dat heeft ook dan ook de populariteit ervan sterk gestimuleerd. Maar als je het ziet als de snelweg naar verlichting, kun je blind zijn voor de neveneffecten en risico's van het opbouwen van deze energie in jezelf.

Als je de hype weghaalt en je teruggaat naar de oorsprong, wat is Kundalini dan?

Instapniveau: studenten die zowel de 200H en 300H (500H) Pralaya Yoga Teacher Training bij Yogasite hebben afgerond.

Vrijdag 1 september | How to build and teach a Pralaya Yoga class?


Tijdens deze Teacher Training dag begeleidt Robert - als grondlegger van Pralaya Yoga - ons bij het opbouwen van een Pralaya Yoga les, en het onderwijzen ervan aan anderen. Hoe kun je een oefening aanpassen aan de verschillende ervaringsniveaus en fysieke mogelijkheden die je in je lessen tegenkomt? Hoe kun je asanas logisch op elkaar laten volgen, zodat ze effectief zijn in het openen van het lichaam? Hoe kun je je verdieping geven, door je te richten een specifiek gewricht of lichaamsdeel? En, niet onbelangrijk, hoe zorg je vóór, tijdens en na het lesgeven goed voor jezelf?
 

Met meer dan 50 jaar ervaring in het onderwijzen van yoga, en met het ontwikkelen van Pralaya Yoga, heeft Robert alle kennis in huis om met ons in deze vragen te duiken en ons van handvatten te voorzien.


Instapniveau: Deze dag is voor iedereen die momenteel is ingeschreven voor de 300H Pralaya Yoga Teacher Training bij Yogasite of heeft afgerond. 

Zaterdag 2 september | The Power of Authentic Himalayan Practices

 

Veel van de yogawijsheid en -technieken zijn in de loop van de tijd door verkeerde interpretaties af gaan wijken van de oorsprong, waardoor belangrijke nuances en diepere betekenissen missen. We zijn daarom dankbaar voor Robert's levenslange inzet om authentieke yoga te vinden en doorgronden, waardoor we toegang hebben tot die oorspronkelijke practices en kennis. Tijdens zijn decennialange zoektocht leerde hij onder andere van Vasant Lad (Ayurveda), Swami Muktananda, Swami Ranganathananda, Vetathiri Yogiraj Maharishi en Swami Satchitananda.

Naast de prachtige verhalen over zijn leraren en prachtige avonturen, zal hij ons deze dag ook meenemen in de wijsheid en authentieke practices uit de Himalaya, gebaseerd op de teachings van de lineage van zijn huidige leraar Swami Vidyadhishananda.

De dag wordt een combinatie van begeleid oefenen, inspirerende verhalen en uitleg over de oorspronkelijke technieken en visie.

Instapniveau: Deze dag is open voor alle niveaus

Zondag 3 september | Integrating Yoga into Western Healthcare

 

In deze training willen we een brug slaan tussen de oude leer van yoga en de moderne medische wetenschap. Iedereen die regelmatig yoga beoefent is het erover eens: yoga is op vele fronten goed voor je gezondheid. Gelukkig ontstaat er gaandeweg meer interesse voor yoga vanuit de zorg. En zijn er inmiddels honderden wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit van yoga aantonen als (additionele) behandeling voor een verscheidenheid aan medische indicaties en ziekten.

Toch lijkt het moeilijk om een brug te slaan tussen de wetenschappelijke benadering van medici en de ogenschijnlijke intuïtieve benadering van yogis. De oorzaak ligt misschien vooral in het uitgangspunt van waaruit een diagnose wordt gesteld en behandeling wordt gestart.

 

Onze moderne westerse geneeskunde is grotendeels gebaseerd op gestandaardiseerde behandelprotocollen met weinig ruimte om te kijken naar het individu. Terwijl we bij het toepassen van yogatechnieken voor genezing en preventie juíst het individu centraal stellen. Toch wordt er over yoga vaak gesproken als wetenschap. En is er - als je het mensbeeld van yoga beter begrijpt - veel logica te vinden in de toepassing ervan bij medische aandoeningen.

We geloven sterk dat als er meer inzicht is in de manier waarop yogis naar fysieke en mentale gezondheid kijken, er meer begrip en vertrouwen zal ontstaan in de inzet van yoga als aanvulling op westerse geneeswijzen, voor preventie en als minder invasieve behandelmethode. Wat onze collectieve gezondheid uiteindelijk ten goede komt.

Instapniveau: open voor alle niveaus. Zeker voor zorgprofessionals kunnen wij ons indenken dat deze dag als verrijkend ervaren kan worden.

bottom of page