top of page
 • Foto van schrijverYogasite Team

Voeding voor lichaam en ziel

Naast de yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en meditatietechnieken die je in onze lessen leert, is ook voeding een belangrijk onderdeel van de yoga lifestyle. Daarom vind je in ons Yogasite café een vitrine vol heerlijke maar ook heel gezonde lekkernijen om na je yogales van te snoepen. Iedere dinsdag worden ze gebakken door onze collega Simone. In deze blog vertelt ze meer over zichzelf, haar heerlijke lekkernijen en over waarom gezonde voeding zo belangrijk is!


Wie ben je nou eigenlijk? Stel je even voor..

Hoi, ik ben Simone Bergmans!

 • 41 lentes jong,

 • trotse moeder van een zoon en dochter,

 • blauwe ogen,

 • lievelingskleur groen,

 • favoriet vakantieland Noorwegen,

 • kan je midden in de nacht wakker maken voor Hollandse garnalen & sushi,

 • snurkt keihard,

 • is creatief (schilderen/ bakken),

 • is muzikaal (pingelen op de piano en houdt wel van een punkconcert & een dansje wagen),

 • is sportief (hardlopen, skate- en longboarden)

 • werkt sinds 1,5 jaar bij Yogasite en maakt vegan gebak voor Yogasite café,

 • werkt daarnaast als behandelaar bij ADHD centraal in Breda, en als allerlaatste...

 • ... houdt van gekke streken, een goede grap en schaterlach!

Waar komt je passie bakken vandaan?

De passie voor bakken is mij met de paplepel in gegoten. Ik kom uit een echt arbeidersgezin met vier kinderen. Op de doordeweekse dagen werd er altijd simpel en gezond gegeten, maar in de weekenden werd er vaak gefeest. Mijn moeder maakte alles zelf en ik hielp en proefde dan ook graag mee met het bakken van een lading appelflappen, chocoladecakes en appeltaarten. Ik ben dus een enorme Brabantse zoetekauw, ik hou van ‘zoet en toet(jes)’. In mijn puberperiode was het zelfs zo erg, dat ik na een avondje stappen ontbeet met overgebleven stukjes taart.


Waarom bak je graag met gezonde ingrediënten?

Gebak, zoals wij het kennen, is niet bepaald goed voor onze gezondheid. Het zit vol met geraffineerde suikers, verzadigde vetten, chemische toevoegingen en allerlei andere stoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid, vaak met energiedips als gevolg. Neem een standaardtaart uit de supermarkt: die smaakt heerlijk als je hiermee bent opgegroeid en je smaakpapillen hierop ingesteld staan. Maar als je niet (meer) gewend bent aan zoveel suiker, kun je merken dat je behoorlijk vermoeid kunt raken van zo’n taartje.

De vegan, healthy gebakjes en snacks die ik maak voor in de vitrine bij yogasite, zijn over het algemeen 100% vegan, glutenvrij en bevatten geen geraffineerde suikers en kunstmatige zoetmiddelen. Ik verwerk er superfoods, fruit en groenten en zaden, noten en pitten in. Je kunt dus volop genieten en tegelijkertijd gezonder worden terwijl je snoept bij Yogasite. Wat wil je nou nog meer? Ontbijten met vegan gebak!


Ik wil anderen laten zien, ruiken en proeven dat je supermooie en onwijs lekkere vegan taarten kunt maken met natuurlijke ingrediënten. En dat je je energie behoudt en zelfs energie kríjgt na zo’n heerlijke punt taart, plak cake of bonbon! Ik hoop voor anderen dat ze de allerbeste versie van zichzelf worden met meer gezondheid, energie, plezier en vitaliteit. It’s a piece of cake!


Waarom gezonde voeding?

Bij mij is de zoektocht naar gezonde voeding en leefstijl begonnen nadat ik veel lichamelijke klachten had. Dat kwam door een opeenstapeling van ingrijpende life events en mijn levensmotto destijds: ‘niet lullen maar poetsen’. Maar het eeuwig glimmend willen blijven poetsen leidde tot veel problemen. Ik en mijn lichaam stonden in een gestreste overleefstand en ik had moeite om de dag te beginnen: ik had problemen met mijn concentratie, energie, huid, maag, hormonen, slaap en stemming en had last van stijve, pijnlijke spieren en krampen. Oeps…?


Ik ben me gaan verdiepen in een ander voedingspatroon, onder andere met het boek ‘Brainfood’ van Charlotte Labee. Ik heb nooit geweten dat 25% van wat je in je mond stopt, direct naar je hersenen wordt vervoerd. Of dat er een verbinding is van onze darmen naar onze hersenen. Ik leerde dat gezonde voedingsstoffen je brein fit en scherp houden en ook nog eens voor de natuurlijke aanmaak van diverse neurotransmitters zorgen.

Om Hippocates maar te dicteren: ‘All disease begins in the gut’ (alle ziekten beginnen in de darmen).

Wat brengt gezonde voeding jou? Wat denk je dat het anderen kan brengen?

Dankzij mijn langzame omschakeling naar een ander (gezonder) voedingspatroon verdwenen mijn klachten binnen een aantal maanden en werd ik (vooral lichamelijk) fitter dan ooit (en dat op mijn veertigste!). Ik heb zelf dus de kracht ervaren wat de juiste voeding voor mijn hersenen deed en voor de balans in mijn lichaam.


Ik denk dat het anderen hetzelfde kan brengen. Met gezonde voeding kun je je lichaam echt helen van binnenuit. Ik ben ervan overtuigd dat voeding ons eerste medicijn is (zowel fysiek, mentaal als spiritueel) zodat je veerkrachtig wordt en blijft. (Maar... af en toe een guilty pleasure mag je jezelf best gunnen hoor, zoals een patatje met een klodder mayo en een biertje!)


Waarom past het goed bij yogasite?

Yoga en vegan, healthy lekkernijtjes gaan hand in hand door het leven: beiden dragen ze bij aan gezondheid. Ze verminderen beiden fysieke en emotionele stress en laten je energie weer stromen, ze helpen blokkades op te lossen, weer in contact te zijn met je eigen lichaam en om bij je wensen en verlangens te komen.


Daarnaast: Yogasite is dé plek om jezelf te voeden! Yoga(site) helpt je naast het letterlijk voeden, ook jezelf figuurlijk te voeden. Ik zie heel graag vaker gebeuren, wat er nu al regelmatig gebeurt: dat mensen na een yogalesje nog even blijven hangen, samen genieten van een lekker (ge)bakkie, bijkletsen en de verbinding met elkaar aangaan.

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page