top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Restorative Yoga. De kracht van ontspanning.

Wil jij meer balans tussen actie en ontspanning in jouw leven? Wil jij leren hoe je diep kunt ontspannen en herstellen zodat je met volle energie kunt doen wat jij belangrijk vindt? Maak dan eens kennis met restorative yoga: een fijne én belangrijke vorm van yoga die helpt met iets wat ontzettend belangrijk is: rust vinden in jezelf.


Wat is restorative yoga?

Restorative yoga is een rustige, passieve vorm van yoga. Letterlijk vertaald betekent het ‘herstellende yoga’ en dat is precies wat restorative yoga doet: het helpt je om diep te ontspannen en geeft zo je lichaam de kans om te herstellen. Een sessie restorative yoga bestaat uit een klein aantal liggende houdingen, waar je langere tijd in blijft liggen. Eigenlijk is het de meest comfortabele vorm van yoga want je mag het jezelf in de houdingen zo comfortabel mogelijk maken. Er wordt veel tijd besteed aan optimaal ontspannen in de houding komen door jezelf maximaal te ondersteunen met dekentjes, bolsters, blokken en andere hulpmiddelen. Alles om zo diep mogelijk te ontspannen, zodat je je volledig kunt overgeven aan het moment en kunt loslaten.


Wat is het voordeel van restorative yoga?

Want loslaten is nodig. De wereld staat altijd ‘aan’. Onze dagen zijn tot de nok toe gevuld met activiteiten. We rennen van het een naar het ander en vullen de overgebleven tijd op met onze telefoons. Het tempo ligt hoog. We verlangen allemaal wel naar rust en ontspanning maar komen daar lang niet altijd aan toe. In al die drukte en herrie is het soms knap lastig om jezelf te blijven voelen. Als je aandacht steeds naar buiten is gericht, vergeet je jezelf. De buitenwereld overstemt vaak gemakkelijk de signalen van je lichaam en de stem van je hart. Soms verlies je jezelf daardoor een beetje.


Restorative yoga nodigt je uit om weer contact te maken met jezelf. Om even af te koppelen van de buitenwereld, je terug te trekken op je yogamat en je over te geven aan het moment. Want pas als je even loslaat en tot stilstand komt, kun je weer contact maken met jezelf. Weer voelen wat je lichaam aangeeft. Weer horen wat je hart van binnen zegt. Restorative yoga helpt je via diepe lichamelijke ontspanning om ook de weg terug naar binnen weer te ontdekken.


Hoe werkt restorative yoga in je lijf?

De houdingen in restorative yoga nodigen je lichaam uit om het parasympathisch zenuwstelsel in te schakelen. Dit deel van je zenuwstelsel is belangrijk voor herstel, ontspanning en opbouw van je lichaam. Het is de tegenhanger van het sympathisch zenuwstelsel van je lichaam, dat ook wel bekend staat als je stresssysteem.


Door de drukke maatschappij waarin we leven, is bij de meeste mensen vrijwel continu het stresssysteem geactiveerd. Vaak zelfs zonder dat je je daar van bewust bent. Restorative yoga helpt je lichaam om het stresssysteem te kalmeren en tot rust te komen. Hierdoor wordt je hartslag rustiger, zakt je bloeddruk en krijgen je organen meer zuurstof. Ook kan je lichaam diens energie weer gebruiken voor herstel en opbouw van je lichaam. Bovendien ga je dieper en beter ademen, wat op zichzelf al weer heel veel voordelen heeft.


Zo kun je na een sessie restorative yoga merken dat je je rustiger en meer ontspannen voelt en meer energie hebt. Ook kan het zijn dat je minder hoofdpijn, pijn of vermoeidheid ervaart. Je concentratie kan na afloop beter zijn. Op deze manier kan restorative yoga ook een mooie voorbereiding zijn op meditatie. Door je geest en lichaam te kalmeren en te ontspannen, wordt het namelijk makkelijker om langer in meditatiehouding te blijven. Zo kun je dieper in meditatieve staat komen en daar langer blijven. Vaak worden restorative yoga en meditatie dan ook gecombineerd.


Wat is het verschil tussen restorative yoga, yoga nidra en yin yoga?

Al die verschillende vormen van yoga… ze zijn soms maar moeilijk uit elkaar te houden. Het is niet gek wanneer je denkt dat Restorative Yoga, Yoga Nidra en Yin Yoga hetzelfde zijn. Ze lijken namelijk best op elkaar met het rustige karakter en het langer aanhouden van houdingen. Maar er zijn belangrijke verschillen tussen de yogavormen.


De belangrijkste is het doel van de yogavorm. Yin Yoga is gericht op het rekken/ontspannen van het bindweefsel in een bepaald gebied van je lichaam, waarbij je je adem gebruikt om door weerstand heen te ademen en te ontspannen. Restorative Yoga heeft daarentegen maar één doel: volledige ontspanning. Er wordt dus niks gestrekt en ook hoeft er niet door weerstand te worden heen geademd. Het is een hele goede yogavorm om te kiezen wanneer je moet herstellen van blessures, om je lichaam de benodigde rust en ontspanning te geven en het zelfherstellend vermogen van je lichaam te activeren. Yoga Nidra heeft tot doel om het lichaam in een diepe staat van ontspanning te brengen terwijl je geest wakker blijft. Hierdoor kom je in een diepe staat van meditatie, waarin opgeslagen stress uit je onderbewuste kan worden opgeschoond. Op deze manier heeft een (korte) sessie Yoga Nidra hetzelfde effect op je lichaam en geest als een aantal uren slaap.


Het tweede duidelijke verschil is de vorm van een sessie. Bij Yin Yoga worden zowel liggende als zittende houdingen gedaan en soms zelfs een staande houding. Restorative Yoga kent alleen liggende houdingen, waarbij je volledig wordt ondersteund door blokken, bolsters en dekentjes zodat je in ieder deel van je lichaam kunt ontspannen. Bij Yoga Nidra lig je tijdens de gehele sessie in Savasana (lijkhouding) zonder te bewegen.


De voordelen van restorative yoga

Concluderend: restorative yoga gaat over ontspanning, overgave en loslaten. Het heeft allerlei voordelen om regelmatig restorative yoga te beoefenen:

  • Je leert (weer) hoe je bewust diep kunt ontspannen en ademen

  • Je laat angst en spanning los;

  • Je activeert het zelfherstellend vermogen van je lichaam waardoor je herstelt;

  • Je immuunsysteem en spijsvertering krijgen alle ruimte om hun werk goed te doen;

  • Je versterkt de voordelen van je meditatie-practice.

Restorative yoga kan je helpen om ook buiten je yogamat bewuster en meer ontspannen in het leven te staan.


Wil jij de fijne en heilzame effecten van restorative yoga zelf ervaren? Sluit dan eens aan bij onze restorative les op dinsdagavond. Je kunt de les zowel in de studio als online vanuit je eigen huis volgen.


Wil jij je nog meer verdiepen in (de voordelen van) restorative yoga en meditatie en hier vol induiken? Bij Yogasite kun je ook terecht voor alle vier modules van de 100h Teacher Training 'Restorative Yoga & Meditation'. De trainingen worden - verdeeld over vier weekenden - verzorgd door Veda Ela in onze studio.58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page