top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

De voordelen van schrijven


Photo by Wendy Piersma

Het is met geen pen te beschrijven. Wanneer we emotioneel zijn, of een traumatische ervaring meemaken of herbeleven, kom je hier vaak op uit. Wat je voelt, het complete spectrum van wat er in je om gaat, is moeilijk onder woorden te brengen.


Tegelijkertijd heb jij ook vast wel eens het advies gehad om, als je niet zo lekker in je vel zat of tegen iets aan liep in je leven waarvan je niet wist wat je ermee aan moest, het van je af te schrijven. En als je dat advies hebt opgevolgd, heb je ook gemerkt dat het kan opluchten om het op papier te zetten. Misschien gaf het zelfs wel ruimte aan andere emoties en gedachten. Papier is geduldig.

 

“Energy cannot be created or destroyed, but it can be transferred or

transformed from one thing to another” - Dandapani

 

Een valkuil, wanneer het gaat om vastzittende emoties (en dus ook lichamelijke blokkades), is dat we ze weg willen hebben. Ze niet accepteren en niet willen voelen. Helaas voor ons in dit geval laat energie zich niet verwijderen. Het wordt dus een kwestie van de energie verplaatsen of transformeren.


Natuurlijk kennen we vanuit de yoga traditie verschillende manieren om dit te doen. Yogahoudingen kunnen ervoor zorgen dat energie beter gaat stromen, meditatie kan helpen bij het herkennen, lokaliseren en transformeren en pranayama (ademhaling) doet beiden.


Maar blijkbaar werkt schrijven ook! Volgens Dandapani, een Hindoe priester, kun je door je emoties op papier te zetten en het papier daarna te verbranden, die emoties verplaatsen. Vanuit je onbewuste, via je bewustzijn, naar het papier. Vervolgens kun je ze transformeren door het papier te verbranden. Dus lukt het een keer niet om met yoga of meditatie en blokkade in beweging te krijgen, probeer het dan met schrijven. En weet je wat het fijne is? Je hoeft niet precies je emoties te verwoorden. Je kunt zelfs in Jip & Janneke taal, of met steekwoorden, of zelfs met een tekening de energie van de emotie overbrengen naar het papier. Dat heeft hetzelfde effect als het woord voor woord uitschrijven.

Laat je ons weten of het is gelukt?

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page