top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

De lagen van het leven

Bijgewerkt op: 9 jun. 2021


In de jaren dat ik Bart ken - dat zijn er inmiddels een stuk of 9 - heb ik hem leren kennen als bescheiden, nuchter en invoelend. En altijd heeft hij een bepaalde rust over zich. Een het-maakt-niet-uit-wat-er-gebeurt-ik-kan-alles-aan-rust. Een onthaastende rust. Een besmettelijke rust.

Het is een combinatie van natuur en cultuur. Deels aangeboren, deels aangeleerd. Door de jaren heen heeft hij steeds een diepere laag ontdekt in zichzelf. Van grof naar subtiel. Van buiten naar binnen. Zijn ontdekkingstocht en wat hij daarin tegen gekomen is deelt hij graag. In zijn privé lessen, zijn groepslessen én in zijn kindje: de Yoga Nidra & Pranayama Fundamentals. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk, ook in het gesprek wat we hierover hebben:

“Het is zo ongelofelijk mooi om te zien wat mensen die deelnemen aan dit weekend aan durven te gaan in zichzelf. Ik deel alles wat ik geleerd en ervaren heb in de afgelopen jaren. Met een open hart. En dat werkt besmettelijk denk ik. Het hele weekend wordt dan een samenspel van ervaringen, ik ben daarin niet leidend. Het is echt het groepsgevoel wat magisch is.”

Yoga Nidra (psychische slaap) en Pranayama (meer levensenergie door ademhaling) zijn twee elementen binnen de yoga die herstellend en helend werken. Die uitnodigen en het makkelijker maken om te voelen wat je echt nodig hebt op dat moment. Ze helpen de mistige laag van stress, vermoeidheid en altijd maar ‘aan staan’ te verwijderen, waardoor je de diepere lagen van het leven in kunt duiken. Onrust kunt gaan verwerken. Blokkades kunt laten verdwijnen.

Tijdens het Yoga Nidra & Pranayama Fundamentals weekend, behandelt Bart in verschillende onderdelen de basis van Yoga Nidra & Pranayama. Hierbij ontmoeten theorie en praktijk elkaar. Hij vertelt, deelt en laat je ervaren. Twee vormen van Yoga Nidra & Pranayama komen voorbij; vanuit de leer van Swami Rama en van Swami Satyananda Saraswati. Na elke praktische Nidra of Pranayama, geeft Bart je de mogelijkheid om je ervaringen op te schrijven:

“Schrijven geeft je zoveel meer bewustzijn. Het geeft je toestemming om alles wat je hebt ervaren op papier te zetten, waardoor je meer helderheid krijgt in wat de sessie voor je gedaan heeft. Mede daarom is dit weekend voor iedereen waardevol. Je krijgt wegwijzers om te leren navigeren binnen in jezelf. En mocht je het willen, kun je deze wegwijzers vervolgens ook aan jouw studenten geven als je zelf les geeft. Natuurlijk is het een individueel proces, en ik kijk ook echt wel naar blokkades die ik op een therapeutische manier kan behandelen, maar we kunnen vooral erg veel van elkaar leren. De ene deelnemer brengt een berg aan levenservaring mee, de ander een hoop kennis. Samen gaan we van ons hoofd naar onze intuïtie.”

Als Bart weer weg is, neem ik zijn advies ter harte. Ik schrijf. Deze sessie was geen Yoga Nidra of Pranayama, maar het resultaat is hetzelfde: ik heb door zijn woorden en aanwezigheid meer bewustzijn en rust. Iets wat ik iedereen toe wens. Onthaasten en ontspannen met Bart.


met Bart Benschop

Vrijdag 10, zaterdag 11 & zondag 12 september 2021

9:30 - 17:00 uur

Kosten: € 375,-

163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page