top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Chronische pijn en yoga

Altijd rugpijn. Elke dag een zeurende heup. Een constant stijve, pijnlijke nek. Sommige mensen hebben altijd pijn. Pijn is een waarschuwingssignaal voor het lichaam dat er iets mis is. Wanneer pijn langer blijft bestaan, al heeft die geen waarschuwingsfunctie meer, is er sprake van chronische pijn. Dat kan ontstaan door een ongeluk of operatie waarbij een zenuw wordt beschadigd. Helaas komt het ook vaak voor dat er geen oorzaak wordt gevonden voor chronische pijnklachten.


De impact van chronische pijn is groot. Pijn kost energie, kan leiden tot piekeren en kan je enorm beperken in alles wat je doet. Bovendien is chronische pijn niet zichtbaar en kan het leiden tot onbegrip uit de omgeving, eenzaamheid of verbittering.


Wat de oorzaak ook is, ook een verkeerde uitlijning van gewrichten kan een belangrijke rol spelen bij chronische pijn. Als een gewricht niet goed is uitgelijnd, gaan spieren compenseren om het gewicht te dragen. Om hen te ontlasten neemt het bindweefsel toe en verkleeft het, voor extra stevigheid. Maar daarmee ontstaat ook stijfheid en daarmee minder bewegingsvrijheid en mogelijk pijnklachten.


Pijn kan ook een gevolg zijn van opgeslagen spanning in het lichaam. Onverwerkte emoties worden door het lichaam namelijk vastgezet in het bindweefsel, waardoor dat verkleeft en voor stijfheid en pijn kan zorgen.


Pralaya Yoga kan uitkomst bieden door het verlichten of verhelpen van pijn. Een belangrijk kernprincipe van Pralaya Yoga is namelijk de juiste uitlijning van gewrichten. Daarom werken we met specifieke oefeningen en aanpassingen van traditionele yogahoudingen waarmee we specifieke spieren versterken en verkleefd bindweefsel losmaken. Dat draagt bij aan een verbeterde uitlijning én helpt je lichaam om de daar opgeslagen emoties los te laten, wat beide kan bijdragen aan het verminderen of wegnemen van pijn.


Wil je hier meer over weten? Op zaterdag 26 augustus geeft Robert Boustany, grondlegger van Pralaya Yoga, een Deep Dive over dit onderwerp. Aan de hand van casestudies zal hij zijn kennis hiervan delen, voorzien van praktische handvatten en diepgaande uitleg. Wees welkom, ervaring met yoga is niet nodig.


54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page