top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Yoga. Because punching people is frowned upon... ;-)'Waarom yoga?' Ik zit met een groepje vrienden te kletsen op een verjaardagsfeestje en de vraag is aan mij gericht. ‘Omdat mensen in hun gezicht slaan niet sociaal geaccepteerd is’, zeg ik (wetende dat ik die quote ergens gelezen heb en hij nu goed van pas komt). Gelach. En dan: ’Nee, serieus, waarom yoga?’. Dit was stiekem best serieus bedoeld. Voor mij is yoga een manier om bij jezelf te komen, alle stress, drukte en eventuele negativiteit en frustraties van je af te laten glijden en te verbinden met de kern van wie je bent als persoon. En dat je dus niet als een soort tikkende tijdbom rond loopt, onderweg frustraties verzamelend, wachtend tot de boel ontploft.


Dat wil natuurlijk niet zeggen dat yoga voor iedereen dat rustgevende effect heeft. Bij sommigen ontstaat het tijdens hardlopen, of boxen. En werkt yoga voor geen meter. En ook al heeft yoga dat effect wel bij je, het hoeft niet de enige bron van rust te zijn. Als het leven even teveel wordt, ga ik bijvoorbeeld terug naar een plek waar ik een aantal jaren geleden ben geweest; een heel simpel maar prachtig meer in Nieuw-Zeeland. In mijn hoofd vind ik weer dezelfde kalmte die ik toen voelde, al zittend aan dat meer, en ik word instantly rustiger.


Met de zee aan yogalessen die er tegenwoordig aangeboden worden is het soms lastig om erachter te komen wat yoga voor je kan doen. Want elke vorm doet weer iets, op z’n eigen manier, en voor iedereen iets anders. Sommige mensen hebben een heftige power yoga les nodig om te ontspannen; omdat ze door het hoge tempo uit hun hoofd gehaald worden en geen keuze hebben dan hun lichaam te volgen. En anderen gedijen juist heel goed bij een Meditatie of Restorative les, waarin ze even helemaal niets hoeven.


Punt is: voel wat voor jou werkt. Is het yoga, tof! Is het iets anders, ook tof! Blijf bij jezelf en vertrouw op wat jouw lichaam en intuïtie je aangeven…

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page