top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Voornemen of Intentie?Een nieuw jaar. De balans opmaken van het jaar dat is geweest. Vooruit kijken naar het jaar dat komen gaat. De vraag ‘heb je nog goede voornemens’ zal geheid een paar keer aan je gesteld worden. Maar wat betekenen die voornemens nu eigenlijk? En zijn ze wel zo handig?


De oorsprong van het concept goede voornemens is niet helemaal duidelijk. Maar tekenen van de grondlegging ervan zien we terug tot 4000 jaar voor Christus. Toen had het vooral te maken met een belofte om geleende goederen terug te geven. Later in het oude Rome werden het beloftes om elkaar goed te behandelen, en bij de opkomst van het Christendom werden deze beloftes vervangen door gebeden.


In deze tijd zijn voornemens vooral gericht op resultaat. Je besluit iets te willen doen (of laten ;-)) en neemt je voor om dit te gaan doen in het nieuwe jaar. Met als gevolg dat je slaagt of faalt. En als ik kijk naar mezelf en mijn omgeving komt het falen vaker voor dan het slagen…


In de yoga filosofie bestaat er iets dat Sankalpa heet. Deze sanskriet term betekent vrij vertaald Intentie. Het idee hierachter is dat je al helemaal compleet bent zoals je bent. Door middel van een Sankalpa, het zetten van een intentie, kom je dichterbij je kern, bij wie je echt bent. Hierin verschilt een Sankalpa dus flink van een goed voornemen. In plaats van het geluk buiten jezelf te zoeken, keer je naar binnen en vindt je het geluk in jezelf. Laat wel het idee los dat je de Sankalpa op een bepaald moment gerealiseerd wil hebben; de intentie zal tot uiting komen wanneer jij er klaar voor bent, niet wanneer je denkt dat je er klaar voor bent… ;-)


Een Sankalpa is altijd een positieve affirmatie. De Sankalpa gaat dus bijvoorbeeld zijn: ‘Ik rook niet’ in plaats van het voornemen ‘ik ga stoppen met roken’. Of ‘ik ben gezond’ in plaats van ‘ik ga gezonder eten’ en ‘ik ben ontspannen’ tegenover ‘ik wil ontstressen’.


Heb je al een goed voornemen voor 2019? Of heb je niets met goede voornemens maar wil je wel graag dichter bij jezelf komen? Ben je heel blij met hoe het nu gaat met je en wil je dit delen met de wereld? Voor elke situatie waar je jezelf op dit moment in bevindt, kun je een Sankalpa bedenken. Zet de Sankalpa op papier in de vorm van een positieve affirmatie, en herhaal deze zin iedere dag drie keer in gedachten. De intentie kan versterkt worden als je het combineert met een meditatie of Yoga Nidra, maar je kunt hem ook gewoon herhalen wanneer je in bed ligt of op de toilet zit… Het delen van Sankalpa’s met anderen kan ook weer inspiratie geven. Dus heb je een Sankalpa en wil je deze graag delen? Doe dit dan zeker! Wij horen graag wat je intenties voor het nieuwe jaar zijn!

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page