top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Tijd voor zelfzorgDe zomer is nu echt voorbij. Na wat leek als een oneindig aantal maanden met heerlijk weer, mogen we nu weer gaan wennen aan het aantrekken van onze jassen, paraplu's meenemen en standaard zakdoekjes in onze tas hebben. Maar hoe zit dat nou met ons immuunsysteem? Slaat het echt direct op hol als het najaar zich aandient? Of kun je er iets aan doen?


Nee, maak je niet druk. Dit wordt niet het zoveelste lijstje met een opsomming van welke soorten voeding en supplementen je immuunsysteem boosten. Die lijstjes zijn er al genoeg. (Heb je hier wel behoefte aan? Kijk dan bijvoorbeeld op A healthy life of Holland Barrett ). ;-)


In plaats van oplossingen te zoeken buiten jezelf, kun je namelijk ook naar je eigen patronen en gewoontes kijken om te ontdekken wat je kunt doen om weer beter te worden of zelfs niet ziek te worden… In Ayurveda wordt ziekte gezien als een gevolg van het uit balans zijn van je natuurlijke ritme. De Chinese Geneeskunde ziet een stagnatie van Qi (levensenergie) als een oorzaak en ook hierin wordt gerefereerd naar het uit balans zijn met de omgeving als oorzaak van ziekte. In beide geneeswijzen is men sterk gericht op het voorkomen van ziektes ten opzichte van het genezen ervan.

 

Je lichaam is zo ongelofelijk slim;

wanneer je er naar leert luisteren kan het je alle antwoorden geven.

 

Hierin is het dus vooral belangrijk en misschien zelfs wel essentieel om te voelen wat je lichaam nodig heeft. Natuurlijk kun je voeding en supplementen uit bovenstaande lijstjes halen, maar doe dit alleen als het goed voelt. Als een lijstje zegt dat je een x-aantal gezonde producten moet eten per dag, maar het bezorgt je vooral een berg met stress om te bedenken hoe je dat allemaal moet voorbereiden en binnen moet krijgen, dan werkt het averechts. Over het algemeen gaan we een periode in waarin het goed is om vooral warm te eten, maar wanneer je voelt dat je lichaam behoefte heeft aan yoghurt ’s ochtends of een salade ’s avonds; luister hier naar!


Hetzelfde geldt voor beweging. Neem de tijd om te luisteren naar de behoeftes van je lichaam. Wanneer je al de hele dag aan het rennen bent geweest, heeft je lichaam die dag misschien iets meer behoefte aan ontspanning dan inspanning. En ben je ervan bewust dat stress zich sneller vast zet in je lichaam dan je zelf ook maar in de gaten hebt… Dus neem die paar minuten op het toilet, wachten voor het rode stoplicht of in de rij staan in de supermarkt om even diep in en uit te ademen en te voelen wat je nodig hebt. Je lichaam is zo ongelofelijk slim; wanneer je er naar leert luisteren kan het je alle antwoorden geven.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page