top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

"No" is a complete sentence

Bijgewerkt op: 29 okt. 2019Iets waar velen van ons tegenaan lopen; het stellen van grenzen en (ja, dit is het uitdagende gedeelte) ze handhaven.


Voor wie geen idee heeft wat ik bedoel: een situatieschets. Je bent 35. Hebt in je leven tot nu toe de gebaande paden bewandeld. Gedaan wat van je verwacht werd. En meer. De verwachtingen waren hoog gespannen. Een goede opleiding afronden. Een gezin stichten. Een carrière opbouwen. Altijd klaar staan voor familie en vrienden.Je komt op een punt dat het teveel wordt. Al die ballen in de lucht houden. Het lijkt wel alsof iedereen om je heen het perfect voor elkaar heeft en dat jij de enige bent die er moeite mee heeft. Je komt in een burn out, krijgt lichamelijke klachten, of (lucky you) je maakt zelf de beslissing dat je het anders wil aanpakken.Nu kun je, net als ik en veel mensen met mij, in de valkuil stappen en denken: maar hoe doe ik dat? Wat is het stappenplan? Waar begin ik? Wanneer doe ik het goed? Wat gaan de mensen om me heen er van vinden?

 

The only people who get upset about you setting boundaries, are the ones who were benefitting from you having none - Unknown

 

Wat ervoor zorgt dat het zo lastig is om grenzen te bewaken, is dat het grootste gedeelte hiervan te maken heeft met op je gevoel af gaan. Het is namelijk niet zo dat je niets meer voor anderen kunt doen. Uiteindelijk komt het erop neer dat jij voor jezelf aan voelt op welke dingen je ja wil zeggen, en op welke vragen nee het enige juiste antwoord is. Wanneer je vooral je gedachten volgt, is de kans groot dat je in oude patronen blijft hangen. Terwijl je gevoel en intuïtie veel duidelijker kunnen aangeven waar je op dat specifieke moment echt behoefte aan hebt.


Wanneer je hebt besloten dat je andere beslissingen gaat maken in je leven, wees dan vooral lief voor jezelf. Erkennen en herkennen dat je het anders wil doen, is al een grote stap in de juiste richting. Hier mag je heel trots op zijn! De rest is een proces. Er gaan nog heel veel momenten komen dat je mee gaat in je gedachten en iets doet wat je teveel energie kost. Je gaat met elke keer dat dit gebeurt, meer bewust wordt dat het gebeurt. Tot het punt dat je al ziet aankomen dat je weer teveel doet en al vooraf bepaalde keuzes kunt maken. Hier is geen exacte tijdlijn voor. Maar weet dat je op de goede weg zit. Vertrouw op jezelf. En over een tijdje kijk je terug op dit moment en kun je oprecht zeggen: Wow, wat ben ik al ver gekomen…!

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page