top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

In het oog van de orkaanNatuurgeweld van orkanen kennen we in Nederland niet, maar dat betekent niet dat er geen andere orkanen zijn in ons leven. Je herkent vast wel dat het soms voelt alsof alles in en om je heen rond raast: het verkeer, actualiteiten, alles wat je nog moet doen, gesprekken waarin van alles in te korte tijd besproken moet worden, je gedachten, je emoties …


Het zijn dan wel geen échte orkanen, soms brengen ze je wel uit balans, creëren ze onrust of val je er door om. Je hebt misschien het gevoel dat je er niets tegen kunt beginnen. Je hebt immers geen controle op de snelheid waarmee alles en iedereen in onze maatschappij voorbij lijkt te razen. Maar toch kun je veel meer invloed hebben dan je denkt. De truc is om te leren in het oog van de orkaan te blijven. Daar is het immers altijd windstil!


Hoe doe je dat? Wees kalm.

Dat klinkt simpel, maar is het niet. Het betekent namelijk dat je afleert om direct te reageren op gebeurtenissen, anderen, gedachten, emoties. Het betekent dat je bewust bent van de afstand tussen jou en datgene dat langskomt. Of dat nu een gedachte of een probleem is. Die bewustwording zorgt ervoor dat niet in een stressreactie schiet. Vanuit kalmte overzie je de dingen beter en weet je beter hoe te reageren (en of je überhaupt moet reageren).


Yoga is een proces dat je helpt om die pauze tussen datgene dat gebeurt en jouw reactie daarop te verlengen. Dat leer je oefen je in de houdingen: niet reageren, maar observeren, niet oordelen, maar voelen. Met sommige ademhalingsoefeningen train je je concentratievermogen. En tenslotte ervaar je in meditatie waar jouw kalme middelpunt is van binnen. Samen helpen ze je om ook in het dagelijks leven kalmte te ervaren in het middelpunt van de orkaan. Om kalmte te oefenen is de boom een uitstekende houding. Een mooie ademhalingsoefening om je geest te kalmeren in nadi sodhana (alternative nostril breathing).


En een manier om meditatieve stilte te ervaren te midden van geluid is als volgt: sluit je ogen en open je oren, ervaar alle geluiden om je heen zonder dat je gaat analyseren welk geluid het is, je hoeft je niet in te spannen, probeer de geluiden met je lichaam te voelen/ervaren en blijf dat een paar minuten doen.

 

“To be calm is the greatest asset in the world. If you can only learn to be calm, you will solve every problem. For when you are calm you are one with the entire energy of the universe.”

– Ramana Maharshi

 

166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page