top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Happiness is the absence of unhappinessDé manier om gelukkig te zijn, is om te zorgen dat je niet ongelukkig bent… Dit klinkt veel te simpel. Of niet? Want tegelijkertijd; waarom zou het complexer moeten zijn? Is het niet zo dat ons hoofd het leven sowieso al veel moeilijker maakt dan het eigenlijk is?


In zijn boek ‘De logica van geluk’ (Engels: Solve for happy) beschrijft Google (X) CBO Mo Gawdat zijn ontdekkingstocht naar de basis van geluk. Tijdens dit proces verliest hij onverwachts zijn zoon en besluit hij alles wat hij tot dan toe over geluk heeft geleerd en onderzocht in de praktijk te brengen. En het lukt hem zowaar om, te midden van zijn verlies en het rouwen om zijn zoon, ook gelukkige momenten te beleven.


De manier waarop hij geluk en ongeluk benadert, is vanuit de gedachte dat we van nature gelukkig zijn. Het is onze default state; onze standaardinstelling. En in plaats van dat het een gebeurtenis is die ons ongelukkig maakt, zijn het de gedachtes die we over die gebeurtenis hebben die ons echt ongelukkig maken.

 

Man is made by his beliefs. As he believes so he is

 

Ook in de Bhagavad Gita, één van de belangrijkste spirituele en filosofische boeken uit Oosterse literatuur, komt het onderwerp aan bod. En met een vergelijkbare statement: ‘Man is made by his beliefs. As he believes so he is’. Wanneer je jezelf blijft vertellen dat je ongelukkig bent, of dat er teveel dingen in je leven zijn die je niet gelukkig maken, dan zal dit ook niet veranderen.


Geluk begint met de bewuste keuze om gelukkig te zijn. Dit wil absoluut niet zeggen dat je niet af en toe ongelukkig kan zijn. Of verdrietig, of boos of gefrustreerd. Maar weet dat jij de keuze kan maken om datgene wat die emoties veroorzaakt op echte waarde te schatten in plaats van je gedachten erover te volgen. Om de situatie of gebeurtenis die je van slag heeft gebracht te zien voor wat het echt is; een momentopname in een zee van mogelijkheden. Ook als dat stukje van je leven even heel naar en vervelend is, kun je nog steeds geluk vinden in andere onderdelen van je leven.

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page