top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Het interview: Milou Segers

Bijgewerkt op: 29 okt. 2019Sinds ongeveer mijn 8ste ben ik al nieuwsgierig naar yoga en had ik op mijn kamer een hoekje om te mediteren. Ik had wierook gekocht, kussens en kleedjes bij elkaar verzameld en een boek over yoga en over meditatie gekocht. Ik dacht dat wanneer ik ging zitten "mediteren" er wonderen zouden gebeuren, maar er gebeurde vrij weinig…


Tijdens de middelbare schooltijd heb ik een cursus mediteren gedaan en hoewel ik er weinig van snapte en het ook niet lukte om stil te worden, bleef mijn fascinatie voor het spirituele. Tot ik naar Breda verhuisde en er in mijn leven ruimte vrij kwam voor yoga. Toen ik de introductieles bij Dorinda volgde was het alsof daar alles samen kwam. Er was iemand die woorden had voor de dingen die ik van binnen al wist en vanaf dat moment was ik verkocht. Dit was mijn route en mijn weg, en hoe die eruit zou zien maakte niet zoveel uit. Er was een plek waar ik dit stuk van mezelf mocht ontwikkelen.


Toen ik thuis kwam te zitten, stond de hele wereld op z'n kop en wist ik maar één ding zeker en dat was dat ik naar Yogasite moest. Een veilige plek om letterlijk uit elkaar te vallen en mezelf te helen. Zonder verwachting en vol vertrouwen ging ik dan ook naar de Teacher Training en heb ik heel veel lessen gevolgd. En wat blijkt? Juist als alles uit elkaar valt, is Yogasite de plek waar ik moet zijn. Binnen deze veilige omgeving durfde ik gewoon te zijn, zonder iets te veranderen of te moeten of te doen. Gewoon op mijn matje voelen en accepteren wat er naar boven komt - al is dat work in progress met vallen en opstaan. En dat is voor mij denk ik wat yoga voor me doet: een soort houvast/"lifeline" om me weer met mezelf te verbinden. En er dan achter te komen dat ik niet alleen ben, maar dat ik gedragen wordt door de aarde en het universum. En hoe bizar ook: het werkt altijd! Wat ik doe, hoe ik me ook voel of wat ik verwacht, aan het einde van de yogales voel ik me altijd meer gecentreerd, meer open, meer verbonden en lijkt het alsof alle grote problemen ineens kleiner en beter behapbaar zijn geworden.


Ik vind de verbinding tussen fysiek, emotioneel en spiritueel te gek! Alsof je alles wat je nodig hebt in yoga kunt vinden. Telkens als ik iets nieuws ontdek (zoals een paar jaar geleden dat yoga meer is dan alleen de fysieke houdingen), ben ik alleen meer verwonderd over wat yoga kan doen en hoe gaaf het in elkaar zit. Als ik te druk ben in mijn hoofd dan ga ik naar een Power yoga les. Als ik wat meer mag opladen, kies ik voor een rustige les als Yin of Restorative. En ik houd van de Pralaya-lessen omdat die me altijd een kant van mezelf laten zien die ik nog niet ken. Het leuke aan Pralaya vind ik dat je juist heel gericht en specifiek werkt, waarbij het effect van een houding binnen een paar tellen voelbaar is - ideaal als je aan bepaalde dingen wil werken.


Yoga heeft me op zoveel verschillende manieren geholpen. Op fysiek gebied ben ik krachtiger geworden op de juiste plekken. Ik heb veel minder last van rugpijn, ben minder vaak ziek, voel me fitter en het lijkt alsof mijn lichaam minder vast zit. Op emotioneel vlak durf ik veel meer te proberen, ik durf te falen en te voelen. Zelfs de handstand oefenen is minder eng. En spiritueel gezien is mijn matje een plek waar mijn ziel gevoed mag worden, waar ik mezelf mag zijn, waar ik kan voelen hoe ik verbonden ben met de energie om me heen. It’s a way of connecting to my soul. Door te bewegen, te voelen en te ervaren is het alsof er een andere route wordt gekozen. Een route die me uit mijn hoofd naar mijn lichaam begeleidt, alsof het een hele andere wereld is die veel "echter" is. You just have to be willing to trust enough to listen.

111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page