top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Het interview: Michiel Bakker

Bijgewerkt op: 29 okt. 2019


Magie. Dat is voor mij het woord waarmee ik yoga zou omschrijven. Toen ik jong was en bij mijn moeder in de kast een boek zag staan met het woord YOGA erop, kan ik me nog heel goed herinneren dat het me een gevoel van mysterie gaf. Het sprak me aan terwijl ik niet wist waarom.


Dat gevoel is blijven hangen. En rond mijn 20e heb ik bewust de keuze gemaakt om yogalessen te gaan volgen. In die periode was dit nog redelijk vrijblijvend. Ik vond het fijn, maar was er niet heel fanatiek in. Rond mijn 40e ben ik van Eindhoven naar Breda verhuisd, en daarmee kwam er een verandering in de intensiteit en de verdieping die ik in yoga vond. Ik ging op een paar minuten lopen afstand van Yogasite wonen, dus voor mij was de stap heel makkelijk gezet om daar yogalessen te gaan volgen.


Vanaf het moment dat ik bij Yogasite binnen liep, voelde het als thuiskomen. Eerst volgde ik alleen lessen. In die periode werkte ik in de zorg, wat ik altijd met veel plezier deed. Maar toen er zo’n anderhalf jaar geleden veranderingen werden doorgevoerd waar ik niet meer achter stond, kwam ik thuis te zitten. Toen ben ik op vrijwillige basis voor Yogasite gaan werken én ben ik gestart met de 200 hour Teacher Training. Het werk achter de balie heeft ervoor gezorgd dat ik veel bijzondere mensen heb mogen ontmoeten. Er zijn leuke, interessante en ook serieuze ontmoetingen geweest.


De 200 hour Teacher Training van Dorinda en Robert kwam op mijn pad in een tijd dat ik enorm worstelde met mijn werk en welke kant ik op moest gaan. Zowel het werken bij Yogasite als de opleiding hebben me geholpen om weer in mijn eigen kracht te gaan staan. Ik werd me weer bewust van mijn kwaliteiten en mogelijkheden. De opleidingen van Veda Ela (Restorative yoga & Meditation) en Boban (Restore & Recharge Aerial yoga) brachten weer andere kwaliteiten aan het licht. De kracht van verstilling in lichaam en geest die kunnen volgen vanuit een yoga practice.


De magie van yoga komt tot uiting in de lessen, die een bron van inspiratie zijn en waarin ik steeds weer iets leer. Ze komen tot uiting in de opleidingen, want deze brengen me steeds meer diepgang. En uit het werk achter de balie, dat geeft me een voldaan gevoel. Yoga brengt mij plezier, het verbindt mij met mensen die dezelfde passie delen, het brengt me ruimte in mijn lichaam en geest en verwondering.


Voor mij is yoga verbinding met mijn omgeving en met mezelf. Yoga is een manier van leven. Daarom vind ik de berghouding (Tadasana) zo’n mooie houding. Je staat met beide voeten stevig op de grond. Je duwt je hielen iets naar buiten. Je tenen wijd gespreid. Zitbotjes bewegen wat uit elkaar. Schouders blijven laag, kaken zacht, je tong rust in je mond… Dit is een houding die je ook zo mooi kan doen in het dagelijks leven. We moeten vaak wachten, bijvoorbeeld in de rij bij de supermarkt of bij de bushalte. Voor mij zijn momenten van wachten momenten waarop ik aandacht en rust terug breng naar mijn lichaam. Want: yoga beoefen je niet alleen op je mat!

130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page