top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Fuzzy chakra's

“Let’s take the fuzziness out of the chakra system.” - Karimu

Kun je je nog herinneren dat je voor het eerst het woord Chakra hoorde? Wat dacht je toen? Of je nu wel of niet bekend bent met Chakra’s; deze term kan vaag of zweverig klinken. Terwijl het Chakra systeem zelf juist heel duidelijk en overzichtelijk is.

Zoals je misschien inmiddels al weet, zijn Chakra’s belangrijke energiepunten in het lichaam. De letterlijke vertaling vanuit het Sanskriet is: ‘wiel’. Elk chakra punt is dus een wiel van energie. Je kunt je voorstellen dat als het wiel door obstakels steeds vastloopt, het niet lekker draait en dus de energie niet goed stroomt.

Elk chakra punt heeft specifieke eigenschappen. Het eerste chakra (stuitchakra | muladhara) heeft bijvoorbeeld alles te maken met aarden en veiligheid, een basis die we allemaal nodig hebben. Stroomt de energie niet goed in jouw eerste chakra, dan kun je gevoelens ervaren van twijfel, onveiligheid en rusteloosheid. De andere chakra’s zijn:

2. Sacraal chakra | swadhistana chakra Staat voor het uiten van emoties, sexualiteit en creativiteit.

3. Navel chakra | manipura chakra

Heeft te maken met zelfwaardering en controle over jezelf.

4. Hart chakra | anahata chakra

Liefde, geborgenheid en vriendelijkheid naar jezelf en anderen.

5. Keelchakra | vishuddhi chakra

Heeft te maken met stofwisseling en jezelf uiten.

6. Voorhoofdchakra | ajna chakra

Staat voor je geweten; je bewustzijn en de keuzes die je maakt.

7. Kruinchakra | sahasrara

Zorgt voor eenheid.

Zelfs als je al veel kennis hebt over de eigenschappen van de verschillende Chakra’s, kan het alsnog een uitdaging zijn om ook daadwerkelijk iets met die kennis doen. Want welke yoga oefeningen kun je inzetten om aan de slag te gaan met de energiestroom in jouw eerste chakra? Welke meditaties zijn geschikt voor balans in je keelchakra en welke gewoontes veroorzaken de disbalans in je hart chakra?

Een goede vertaling voor fuzziness is lastig te vinden. Waar de quote aan het begin van deze tekst op neer komt? No-nonsense theorie en praktisch ervaren welke chakra punten er zijn, wanneer je weet of een punt uit balans is en wat je kunt doen om het terug in balans te brengen. Fysiek, mentaal en energetisch. En niet alleen om elk Chakra terug in balans te krijgen, maar ook om de verschillende Chakra’s met elkaar te verbinden voor een nog vloeiendere energiestroom in je lichaam.

Hoe je dat kunt doen? In een 7-weekse cursus met Karimu. Iedere week wordt een specifieke Chakra in het zonnetje gezet. Aan het einde van de cursus weet je hoe je jouw persoonlijke practice kunt inzetten om blokkades in de energiestroom aan te pakken. Jij weet wat jij moet doen om jouw lichaam de zorg te geven die het nodig heeft.

Deze cursus is ook voor jou wanneer je al bekend bent met het Chakra systeem maar nieuwe inspiratie kunt gebruiken om het op een andere manier in te zetten; voor jezelf of voor de studenten die je les geeft.

Praktisch: de cursus start op vrijdag 7 mei en is dan iedere vrijdag van 19:30 tot 21:00 uur live te volgen in onze studio. Kun je er niet alle data bij zijn? Of wil je de cursus in je eigen tijd volgen? Dat kan ook! De cursus is ook beschikbaar op Yogasite TV in onze videotheek.

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page