top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Even voorstellen: Joost!


Goede kans dat je hem met zijn lange haar en zijn twinkelende ogen ontspannen door Yogasite hebt zien lopen. Hij maakt graag een praatje met leden en raakt dan als vanzelf in diepgaande gesprekken verwikkeld. Met zijn liefdevolle en ontspannen aanwezigheid stelt hij veel mensen op hun gemak tijdens teacher trainingsdagen en lessen, maar ook in het Yogasite Café. En hoewel hij niet graag op de voorgrond treedt, is hij op de achtergrond een onmisbare schakel in het bestaan van Yogasite.


We hebben het over... Joost!


Mensen kennen jou natuurlijk als het gezicht achter Yogasite, maar het is misschien niet altijd zo duidelijk welke rol jij precies vervult, zeker sinds het team zo gegroeid is. Kun je daar wat over zeggen?

Mijn rol bij Yogasite zie ik als dienend en verbindend. Helemaal aan het begin heb ik bij gebrek aan een functietitel mezelf ‘Chief Happiness’ genoemd en dat is nog steeds wel een titel waar ik me bij thuis voel. Ik vind het fijn als mensen het goed hebben en dat ondersteun ik graag. Dat betekent niet dat ik altijd goed nieuws kom brengen of altijd lief ben, maar ik probeer wel altijd vanuit liefde te handelen en te doen wat ik denk dat helpend of nodig is.


En hoe ziet dat er praktisch uit? Waar hou jij je op dagbasis mee bezig bij Yogasite?

Haha, mijn functie houdt een aantal zaken in die totally boring zijn, zoals finance en overleggen waarin we de bedrijfsprocessen in de gaten houden: waar staan we, waar willen we naartoe, hoe gaan we dat doen? Daarnaast geef ik de les Restorative Yoga op dinsdagavond. Dat is een les die ik heel fijn vind omdat het draait om gewoon mogen zijn, zonder prestatie of doelen. En samen met Ellen draag ik de Teacher Training en retraites: Ellen heeft in de Teacher Training de lead en ik heb een ondersteunende rol. Dat betekent vooral spaceholding en coaching. Dat vind ik een fijne rol: ik wil dienend zijn en ben liever de onzichtbare kracht op de achtergrond dan iemand die in de spotlights staat...


Haha, die spotlight wordt moeilijk in dit interview, want er komt nog een aantal vragen... De eerste vraag waar ik benieuwd naar ben is: hoe ben je eigenlijk met yoga in aanraking gekomen?

Dat komt door mijn moeder. Ik heb een interessante moeder, die heel goed aanvoelt wat andere mensen nodig hebben. Zo bracht ze mij eens op jonge leeftijd bij een medium. Dat wil zeggen: ze parkeerde de auto en wees naar de deur waar ik naar binnen moest. Zelf bleef ze bij die bezoekjes in de auto zitten want zelf was ze gewoon bang om mee te gaan. Voor mij was dat bezoek een enorm geschenk want die vrouw zie ik tot op de dag van vandaag als mijn spirituele moeder met wie ik (ook al heeft ze vorig jaar haar fysieke lichaam verlaten) nog altijd een sterke connectie voel.


Op een vergelijkbare manier ging het ook met yoga. Toen ik een jaar of twaalf was had mijn moeder via via gehoord dat er een bijzondere Indiase leraar in Nederland was die yogales verzorgde. Ze vertelde mij dat ik dat ging doen, samen met een meisje van mijn leeftijd. Vooraf ben ik met mijn vader op bezoek geweest bij die leraar, want we zouden de enige kinderen zijn in een groep van dertig tot veertig volwassenen. De leraar vond het goed en ik heb daar een jaar of twee iedere vrijdagavond lessen gevolgd. Dat vond ik machtig interessant. Een medestudent had een velletje gemaakt waarop ze de houdingen had getekend en beschreven, en dat heb ik altijd bij me gehouden. Sindsdien is yoga altijd in mijn leven geweest. Soms in de zin van houdingen, soms zonder houdingen, maar wel als iets dat altijd in mijn gereedschapskist zit.


Nu ik hier zo over praat, voel ik heel veel dankbaarheid voor de spirituele leraren die op mijn pad zijn verschenen en daarop ook nu nog blijven verschijnen.


Wat bijzonder! Als je kijkt naar nu, hoe is je relatie met yoga dan nu?

Yoga helpt me thuiskomen bij mezelf. Ik denk dat ik dat als kind al heel goed kon ervaren, en dat is nu nog steeds zo. Dat gevoel van ‘het is goed’ maar ook ‘jij bent goed’. All is okay. Yoga is eigenlijk een soort kapstok geworden voor allerlei dingen, het is overal mee verweven in mijn leven. Yoga brengt me nog steeds persoonlijk iets in mijn eigen practice, maar ik zie yoga inmiddels ook als een middel om contact te maken met mensen en me met anderen te verbinden. Ik mag via yoga een stukje met mensen oplopen op hun pad. In dat opzicht is yoga een soort ‘ingangstaal’. Yoga nodigt op een hele zachte manier uit tot zelfonderzoek, tot openen en ontwikkelen en van daaruit kan zich iets heel moois ontvouwen. Dat ik dat mag faciliteren en supporten vind ik prachtig en maakt dat ik me gelukkig voel.


Dat yoga een grote rol speelt in jouw leven is klip en klaar. Wat zijn dingen die je naast yoga graag doet in je vrije tijd?

Ik loop meerdere keren per week hard en vind het heerlijk om in de natuur te zijn, aan zee vooral. Koudwaterzwemmen vind ik heerlijk. Ik ben groot fan van Indiaas en Thais eten. En ik hou ervan om mezelf steeds opnieuw uit te vinden en ontwikkelen. Allerlei vormen van zelfontwikkeling vind ik interessant. Dat kan ‘tarot’ heten of ‘mediumschap’, maar ook bijvoorbeeld ‘tantra’. Tantra is een spirituele stroming uit het verre oosten. Het is een levenswijze of -filosofie die bijna 5000 jaar terug in de tijd gaat en haar oorsprong vind in het hindoeïsme en boeddhisme. Ik vind het heel leuk om dat te onderzoeken: wat is het? Wat kan ik ermee? Het gaat voorbij het denken en dat kan heel mooi zijn.


Tot slot: wat maakt jou jou?

Hmm, wauw.. even denken. Er zweven allemaal woorden rond in mijn hoofd. Zoals sensitief, flexibel, improviseren, ondernemen en avontuurlijk. En ik geloof heel erg in het dóén. Wat ik bedoel: ik heb wel netjes mijn uni afgerond maar dat is eigenlijk niet waar ik in geloof. Ik geloof in ervaren en doorleven. Op die manier leer je het meest, is mijn overtuiging. Vrijheid is een groot thema voor mij. En wat mij ook mij maakt is dat ik, denk ik, een talent heb om de schoonheid en het talent in de ander te zien. Ik zie altijd perspectief en mogelijkheden als het gaat over persoonlijke ontwikkeling. Als ik hoor dat iemand ontslagen is of dat iemands bedrijf failliet is gegaan, dan is mijn automatische reactie: ‘Wat cool, gefeliciteerd!’. Haha, natuurlijk reageren mensen dan wel eens geschokt. Maar ik meen het echt want ik zie dan een wereld van mogelijkheden die zich voor die persoon opent en dat maakt dat ik me plaatsvervangend blij voel...

196 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page