top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Even voorstellen: Ellen!

Bijgewerkt op: 15 aug. 2023


In de lessen die ze geeft in de studio geeft ze alles door wat ze zelf heeft geleerd. Met haar zachtheid én humor weet ze bij vele mensen de juiste snaar te raken. Als lead trainer van de yoga opleidingen heeft ze al veel mensen verder gebracht op hun yoga- en levenspad. Je zou bijna vergeten dat ze achter de schermen ook nog van alles regelt en organiseert, want (mede) dankzij haar bevlogenheid en visie ziet Yogasite eruit zoals het nu is..


We hebben het over... Ellen!


Samen met Joost heb jij Yogasite overgenomen. Met welke taken hou jij je bezig, sinds het Yogasite team gegroeid is? Welke rol heb jij nu?

Ik houd me bezig met lesgeven in de studio en met de opleidingen, zowel de ontwikkeling daarvan als het lesgeven daarin. En ja, weet je, een deel van mijn rol is ook gewoon een luisterend oor bieden aan mensen. Dat gebeurt automatisch, doordat mensen na de lessen soms naar me toekomen en iets delen of vragen. Soms houdt dat ook in dat ik even een gesprekje met iemand heb of een theetje met iemand drink. En achter de schermen ben ik ook van de personeelsadministratie en een beetje IT.


Nu ben je eigenaar van een yogastudio en -opleidingscentrum, maar ooit begon jij pas net met yoga. Hoe ben jij met yoga in aanraking gekomen?

Ik ben ooit met yoga begonnen in de sportschool, toen ik in de twintig was en nog studeerde. Ik vond het altijd wel interessant, deed gewoon af en toe een los lesje maar daar bleef het bij. Na mijn verhuizing naar Breda deed ik soms yoga, als tegenwicht tegen een pittige baan bij een grote corporate. Daar werd ik tijdens een les echt geraakt en voelde ik heel sterk: ik wil meer hiervan. Ik ging een cursus doen bij Dorinda (de voormalige eigenaresse van Yogasite) en dat voelde alsof ik in een snoepwinkel terecht was gekomen: allemaal interessante thema’s, veel spiritualiteit.. daar is in mij een luikje open gegaan.


Als je terugblikt op jouw yogapad, wat heeft het je dan gebracht?

Mijn yogapad heeft eigenlijk allerlei fases gekend en dat is nu nog steeds zo. Toen ik net begon bracht yoga me vooral dat ik lekkerder ging slapen en mentaal wat meer rust ervoer. Tijdens een diepe crisis vanwege onze kinderwens die niet vervuld raakte, kwam ik in een fase terecht waarin yoga me hielp mijn emoties te doorvoelen en los te laten. Ik veranderde van een oester in een open boek. Toen die emoties meer mochten stromen, ging mijn leven ook op andere vlakken meer stromen. Mijn leven begon te veranderen. Ik durfde steeds meer mijn eigen pad te bewandelen, vond nog meer verdieping in yoga en ontdekte dat als je je over durft te geven, het leven zich als vanzelf ontvouwt en er magie ontstaat. Dingen die ik nooit voor mogelijk had gehouden ontstonden bijna als vanzelf en beslissingen nemen deed ik meer en meer vanuit mijn hart.


En zo belandden we toen voor een aantal jaren in Spanje, in een leven dicht bij de natuur met heel veel ruimte voor yoga en spiritualiteit. Dit hele proces legde een basis van vertrouwen. Dat was enorm helpend voor de fase die daarna aanbrak: terug verhuizen naar Nederland om Yogasite te runnen in de roerige tijd van covid. Dat was enorm uitdagend. Het lukte me toen niet om mijn dagelijkse practice te blijven doen en ik merkte hoeveel impact dat op me had. Het was een waardevolle les over zelfzorg, het maakte me op allerlei fronten nederig en nog meer overtuigd van het belang van yoga.


En nu zit ik eigenlijk weer in een nieuwe fase. Nu gaat het over het gaan staan voor onze visie: de kracht van Pralaya Yoga doorgeven en de authentieke yoga verder ontdekken. Doorgeven wat ik heb geleerd en nog steeds leer. En daarmee bijdragen aan een verruiming van ons bewustzijn en een fijnere wereld.


En dat doe je in je lessen, met het leiden van de yogastudio maar ook in de teacher training. Als lead trainer heb je al veel mensen op hun yogapad begeleid. Is er een mooie les die je daaruit hebt geleerd en wilt delen?

Het allermooiste vind ik wanneer het masker afgaat en ik het ware verhaal van iemand mag leren kennen. Er zit zoveel heling in dat moment. Niet alleen voor die persoon, maar ook voor mij en voor de andere deelnemers die aanwezig zijn. Ik heb geleerd dat heling altijd twee kanten op werkt, dat dat gebeurt in contact met de ander. Dat geeft me zo’n diep gevoel van dankbaarheid en nederigheid, in de positieve zin van het woord. Het brengt me terug naar waar het in essentie echt over gaat in dit leven: verbinding. En dat is de letterlijke vertaling van het woord ‘yoga’. Dat vind ik echt ontroerend mooi.


Door je baan ben je veel met yoga bezig. Maar je hebt ook vrije tijd. Wat doe je dán graag?

Yoga en eten (grijnst), de natuur in, lezen... lekker saai (giechelt). Ik ben dol op gewoon fijn samenzijn met mensen en dan in de combinatie van goeie gesprekken én keihard lachen. En ik houd van reizen. Dat gecombineerd is eigenlijk een retraite... hahaha kan dat een hobby zijn? 


Dan tot slot om nog even diep te eindigen: wat maakt jou jou?

Niets. Haha, dat is een heel boeddhistisch antwoord. Want niets staat eigenlijk voor de leegte. Of eigenlijk is ‘de ander’ het goede woord. Want ik kan alleen maar bestaan in relatie tot iets of iemand anders. En het beste antwoord is liefde. Want dat is de bron. Onze essentie.


Haha, dat is een diep antwoord op een diepe vraag. Maar als ik de vraag anders stel: wat kenmerkt jou?

Oef, dat vind ik een moeilijke vraag. Als ik het aan Yogasite en mijn rol hier relateer dan is het een combinatie tussen de woorden wilskracht, veerkracht, openheid en idealisme. Maar ik kan ook heel lui zijn en ik ben ook nieuwsgierig en mensen vinden mij vaak liefdevol. Ik denk dat de kern misschien wel is dat ik een heel diep vertrouwen, een heel diep geloof heb dat mij drijft. Een diep geloof in de magie van het leven, in dat ik gedragen word.

167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page