top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Connectie 

‘You are a human being, not a human doing’

 

We leven in een rare wereld, vol tegenstrijdigheden. Het individualisme viert hoogtij en tegelijkertijd voelen we ons steeds vaker alleen (of zelfs eenzaam). Connectie is een ondergeschoven kindje geworden; zowel de connectie met de mensen om je heen als de connectie met jezelf. Alles moet snel en effectief, tijd om te investeren in een goede relatie (nogmaals; met de mensen om je heen én met jezelf) is er niet. Toch?


Hier komt het Afrikaanse gezegde ‘Ubuntu’ goed van pas. Wat betekent: ‘ik ben want wij zijn’. Als je de wereld vanuit dit perspectief gaat bekijken, wordt connectie ineens een stuk logischer. En belangrijker. Want alles staat in verbinding met elkaar. Wanneer ik jou slecht behandel, dan behandel ik ook eigenlijk mezelf slecht. En natuurlijk andersom; wanneer ik met liefde om ga met jou, dan ga ik ook met liefde met mezelf om. Bij het maken van een connectie, ben je aanwezig. Is er niets anders wat op dat moment belangrijker is dan dat. BEN je in plaats van dat je DOET.


En het leukste is; er zijn zoveel verschillende (simpele) manieren om connectie te maken. Connectie met jezelf maak je bijvoorbeeld door jezelf in de spiegel aan te kijken en met liefde naar jezelf te kijken, door tijdens de dag (hoe druk je ook bent) momenten vrij te maken om even tot rust te komen en te ademen en door op te schrijven waar je gelukkig van wordt en wat je energie geeft.


Connectie met een ander maak je door een wildvreemde op straat een glimlach te geven, door een praatje te maken met iemand in de rij van de kassa, door met exclusieve aandacht met een vriend/vriendin/je partner in gesprek te gaan en door iets met iemand te ondernemen wat out of your comfort zone is of waarbij je weer echt een kind kan zijn…!


In yoga kun je connectie maken met een ander door present te zijn in contact met de ander. Met de docent, of je mede-yogi’s. Voor, tijdens en na de les. En in essentie is elke yogahouding een kans om contact te maken; met je lichaam, je gedachten, je ademhaling… Meditatie is een uitdagende en effectieve manier om in contact te komen met jezelf. Begin kort, met een minuutje per dag. En bouw dat uit, steeds een beetje langer. Zolang het comfortabel voelt. Door jezelf de tijd te geven om verbinding te maken met jezelf, zal het maken van verbinding met de wereld om je heen ook steeds wat makkelijker gaan.

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page