top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

CompassieWe kennen allemaal wel het gevoel. Je komt net uit een yogales en je voelt je heerlijk ontspannen. Alsof er niets in de wereld is dat dit gevoel kan verpesten, niets wat je onzeker kan maken of waar je boos om kan worden… Maar dan… loop je naar buiten… en het regent pijpenstelen… of je hebt een lekke band… of je leest de e-mail van je werk met nieuws waar je niet op zat te wachten… of je bent in de supermarkt en er piept iemand voor je in de rij van de kassa… En ineens ben je dat heerlijke ontspannen gevoel kwijt en raak je geïrriteerd, of komt er een andere emotie naar boven. Hoe kan het dat dit heerlijke gevoel dat je voor jezelf had gecreëerd in de les en waarvan je van plan was om het lang vast te houden ineens verdwijnt zodra het leven je overkomt? Maar misschien is een betere vraag: hoe kunnen we dat heerlijke gevoel dat je op de mat kan creëeren ook creëren en vasthouden in het dagelijkse leven, zelfs als het leven aan alle kanten tegen zit?


Het begrip yoga is veel groter dan alleen de fysieke houdingen. Sterker nog; Yoga bestaat uit een 8-voudig pad waar de houdingen maar 1 onderdeel van zijn. Een ander pad zijn de Yamas; dit zijn waarden, disciplines of toepassingen die vooral gericht zijn op de wereld om ons heen en onze reactie erop. Alhoewel het doen van de houdingen in yoga erop gericht zijn lichamelijke kracht en flexibiliteit verbeteren en ze helpen in het tot rust brengen van je gedachten, willen we diezelfde kracht en flexibiliteit natuurlijk ook buiten de mat kunnen gebruiken.


Er zijn vijf Yamas, namelijk geweldloosheid (vriendelijk zijn naar anderen EN naar jezelf), eerlijkheid (naar anderen EN naar jezelf), niet stelen (alleen datgene verkrijgen wat je echt nodig hebt, niet wat je graag wil hebben), zelfbeheersing (vanuit liefde kiezen voor datgene dat je helpt groeien) en gebrek aan hebzucht (tevreden zijn met wat je hebt, niet alsmaar meer willen).


De voordelen van het implementeren van de Yamas in je leven zijn niet direct zo goed merkbaar als de voordelen van een hele fijne yogales, maar ze geven juist op de lange termijn veel voldoening. Door ze beter te leren kennen, kunnen er delen van jezelf duidelijk worden die misschien normaal gesproken onbelicht blijven. Ook helpen ze ons om een rustiger leven te leiden waardoor ook onze stroom van gedachten tot rust komt.

Hieronder vind je drie tips, los van de Yamas, om meer rust in je leven te vinden:

  • Iedereen heeft een verhaal Bijna iedereen die je tegen komt heeft moeilijkheden gekend en zijn stiekem net zo hard aan het vechten als jij om hun eigen demonen te overwinnen. Veel van hen hebben pijnlijke ervaringen meegemaakt die hen getraumatiseerd hebben, dingen die ervoor zorgen dat ze niet altijd lief en aardig zijn, omdat dit hen beschermt tegen nieuwe pijnlijke ervaringen. Op het moment dat we ons dit realiseren, kunnen we op een hele andere manier naar mensen kijken. We kunnen hen met veel meer compassie tegemoet komen, zelfs als ze niet op een compassie-volle manier naar ons toe reageren, omdat we begrijpen dat ze zich niet bewust iemand pijn willen doen met hun gedrag.

  • Niemand is perfect. Iedereen is uniek, maar niemand is perfect. Wij hebben allemaal gebreken, en als we van anderen verwachten dat ze zich perfect gedragen, is het onvermijdelijk dat we teleurgesteld worden. Fouten helpen ons om te groeien, want we leren continue van onze fouten. Het leven is een school, en we groeien allemaal, elke dag weer. Accepteer mensen zoals ze zijn, en realiseer je dat ook zij van het leven aan het leren zijn.

  • We volgen allemaal hetzelfde pad Als we ons realiseren dat we allemaal met dezelfde reis bezig zijn, zullen we eerder met elkaar samenwerken om gezamenlijke doelen te bereiken: geluk, liefde, vrijheid. We zullen niet zo snel obstakels in elkaars weg leggen, maar juist de weg voor elkaar vrij maken om zo een betere wereld te creëren. Hierdoor voelen we ons verbonden in de ontwikkeling die we allemaal door maken.

 

“ If you want others to be happy, practice compassion. If you want to be happy, practice compassion “ - Dalai Lama

 

273 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page