top of page
  • Foto van schrijverYogasite Team

Aandacht voor meditatieIk ben soms heel benieuwd wat je denkt als ik zo aan het praten ben…

Ik beluister de voice messages die Karimu me gisteravond gestuurd heeft en moet glimlachen wanneer ik hem in het laatste berichtje dit hoor zeggen. Hij heeft me net in 7 gesproken berichtjes meegenomen in zijn meditatie-wereld. En ook al weet ik er al wel het nodige vanaf, hij heeft me door zijn enthousiasme en bevlogenheid toch weer kunnen verrassen. Een kwaliteit die hij zichzelf - heel bescheiden - zo te horen niet heeft toegeëigend.

De laatste tijd realiseert hij zich juist hoe gevoelig hij is, vertelt hij me.

Kijkend naar het nieuws, het bezoeken van vrienden, alles is zo intensief. Ik heb zoveel meer tijd nodig om terug op te laden. Dat kan natuurlijk door op de bank te gaan liggen en Netflix te gaan kijken, maar dan duurt het uren voordat ik een beetje hersteld ben en hou ik er vermoeide ogen aan over. Als ik in plaats daarvan zelfs maar 5 minuten in mijn ‘meditation-sweet-spot’ kan zijn, kan ik dat herstelde gevoel gelijk ervaren en zelfs tot dagen erna nog van profiteren. Ik kan alles van buitenaf veel beter incasseren, ga liefdevoller met mijn partner om en ik kan dankbaar zijn in plaats van gehaast”.

Zijn meditatie helpt hem ‘to clear the bullshit of the day’. Om aan het einde van de dag de bagage die hij heeft opgepikt weer los te laten. Om te filteren wat hij niet meer nodig heeft zodat hij ook echt kan slapen wanneer hij naar bed gaat. Als hij zijn practice doet wanneer hij op staat, kan hij zijn geest en lichaam klaar maken voor de dag. Hij begint helder. Daardoor kan hij ook beter beslissingen maken gedurende de dag. En - iets wat hij extra benadrukt - hij is niet bezig met wat er gisteren is gebeurd of misschien nog gaat gebeuren. Aandacht voor meditatie betekent aandacht voor het moment.

Het avontuur begon zes jaar geleden. Toen ontdekte hij dat je met meditatie jouw staat van bewustzijn kunt wijzigen. Iets wat hij in de jaren daarna steeds meer is gaan ontwikkelen. En er nu ook les in geeft. Want zijn ervaring kan anderen helpen in hun proces.

De grootste uitdaging die hij tegen kwam, is dat er zoveel meditaties bestaan, dat het lastig is om uit te vogelen welke meditatie bij hem paste. En misschien herken je dat wel? Je leest veel over wat voor wie werkt, maar hoe kom je erachter wat voor jou werkt? Karimu was zich er heel erg van bewust dat waar hij op dat moment in zijn leven was, uniek was voor hem. Dus hoe vind je dan een meditatie die precies daar op inhaakt?

Eén meditatie die hem daarbij geholpen heeft, is de Brainwave meditatie. In deze meditatie, stem je je gedachtes, zoals je een instrument stemt. Door dit te doen, leer je welke ‘snaren’ je moet raken om in een meditatieve staat te komen.

“Ik zat al zo lang vast in bepaalde denkpatronen, altijd luisterend naar mijn gedachten. Door te begrijpen waar deze gedachten vandaan komen, kon ik dieper mijn meditatie in. Dit is voor mij de grootste doorbraak geweest. Daarom is dit ook een belangrijk onderdeel van mijn cursus. Want als je leert mediteren op het ritme van jouw gedachten, wordt het een stuk makkelijker om tot rust te komen in jouw meditatie.

Toen ik dat in de gaten had, gaf de ontdekking van de Heart Rhythm meditatie me een nieuwe duw in de ‘goede’ richting. En dat was een flinke eye-opener, want ik was zelfs toen nog altijd aan het vechten om mijn persoonlijke meditatie te vinden. Door in verbinding te komen met mijn hartslag en ademhaling, kwam ik bijna vanzelf in een meditatieve staat. Het absorbeerde me.”

Deze hartritme meditatie ligt hem letterlijk en figuurlijk nauw aan het hart. Niet alleen vanwege het volgen van het ritme van je hart om harmonie in je lichaam te creëren, maar ook omdat hij hem geleerd heeft vanuit de Afrikaanse spiritualiteit. Het is een meditatie die je in de meest bijzondere meditatieve staat kan brengen. Zelfs in een droomwereld. En terwijl veel meditaties heel persoonlijk zijn, is de hartslagmeditatie er eentje die echt voor iedereen werkt.

Door zijn persoonlijke ervaringen bestaat zijn meditatie cursus uit twee verschillende manieren van mediteren. De ene gebaseerd op wetenschap en rationaliteit en de andere gebaseerd op intuïtie. Zodat je kunt switchen wanneer het nodig is. Daarnaast ga je samen met hem ontdekken welke meditatie je wanneer kunt gebruiken, rekening houdend met jouw staat van zijn en de obstakels die jij ervaart.

Heeft hij het dan zelf nooit meer moeilijk als hij gaat mediteren?

Natuurlijk wel. Vooral op de momenten dat ik eigenlijk met iets anders in mijn hoofd zit en me dus niet compleet kan overgeven aan het moment. Die dingen nemen dan mijn meditatie over. Daarom is het ook heel belangrijk om aandacht te besteden aan de aanloop naar je meditatie toe. Een kopje rustgevende thee maken voor jezelf, in plaats van proberen te mediteren na 5 koppen koffie. Jezelf niet dwingen tot meditatie ’s ochtends vroeg wanneer je de avond ervoor bent doorgezakt. Een soort persoonlijke aanlooproute ontwikkelen zodat je er ook echt klaar voor bent, is zo belangrijk.”

Karimu mediteert inmiddels zo’n 1 tot 2 uur per dag. Op verschillende manieren, want mediteren is niet alleen stilzitten. Het is ook het doen van ademhalingsoefeningen in de ochtend. Of een yoga practice om je lichaam los te maken voor of na een nacht slaap. Of bewust zijn van je houding en ademhaling wanneer je op de fiets zit.

Mijn meditatie momenten zijn de enige momenten op een dag waarop ik me compleet met mezelf verbonden voel. Met mijn hart en mijn ziel. Me-time. Het is zo waardevol dat ik het mezelf niet meer kan ontzeggen. Daarom lukt het me elke dag weer om die tijd te nemen.”

Voel je dat ook jij die tijd aan jezelf mag geven? Die me-time? En vind je het fijn om daar begeleiding bij te krijgen? Of heb je die me-time al, maar ben je klaar voor verdieping? Dan is de cursus van Karimu voor jou. Vanaf 19 februari, vijf vrijdagen achter elkaar, van 19:30 tot 21:00 uur. Online, vanuit je eigen meditatie-bubbel. Inschrijven kan via de Eversports website of app, of door ons een mailtje te sturen.
71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page